09/04/2024

Op maandagavond 8 april organiseerde Lionsclub IJsselmonde voor de vierde maal een seminar over Duurzaamheid. Dit jaar met als thema: ‘Voeding en Duurzaamheid’. De belangstelling was met ruim 70 gasten boven verwachting. Het leverde veel nieuwe inzichten op, via de presentaties maar ook vanuit de aanwezigen. Bijvoorbeeld over het belang van biodiversiteit en over de kracht van kleinschalige herenboeren.

 

Kwaliteit of kiloknaller?
Steeds meer mensen denken bewust na over wat ze eten. Aanvankelijk werd gezondheid een graadmeter, al was het maar in de strijd tegen de kilo’s. Maar consumenten kijken gelukkig steeds vaker naar de ‘ecological footprint’ van wat ze in het winkelwagentje leggen. Van dierenleed tot belasting van het milieu, een breed scala aan criteria speelt tegenwoordig mee bij het maken van de keuzes. Maar gezond voedsel wordt nog vaak beschouwd als erg duur. Tijdens het seminar werd duidelijk dat ook voor de smalle beurs smakelijke én gezonde alternatieven beschikbaar zijn voor kiloknaller en plofkip. Maar ook dat we gemiddeld genomen een veel lager percentage van ons budget aan voeding uitgeven dan zo’n 80 jaar geleden.

 

Genoeg voor iedereen

Op dit moment wordt wereldwijd genoeg voedsel geproduceerd om de gehele wereldbevolking tweemaal te voeden. Het is daarom extra schrijnend dat er nog steeds honderden miljoenen mensen honger lijden, terwijl in westerse landen steeds meer mensen kampen met overgewicht. Er wordt helaas nog steeds heel veel voedsel weggegooid. Bovendien bleek tijdens het seminar dat een groot deel van de wereldwijde gewasopbrengst is bestemd voor veevoer en biobrandstof. Hier liggen nog uitdagingen.

 

Voordat voedsel op ons bord ligt, heeft het al een lange weg afgelegd. Het kunnen verse producten zijn die met passie en vakmanschap zijn gekweekt. Maar vaak is ons bord ook de laatste stap in een lange keten van grootschalige en efficiënte productie, waarbij houdbaarheid en smaak kunstmatig zijn toegevoegd. Wat moet je kiezen, en waarom? Gastspreker Peter Haring, voormalig Ecosystems Director Foods bij Unilever en nu een van de drijvende krachten achter duurzaamheid binnen Lions Nederland, ging er uitgebreid op in.  Door zijn diepgaande kennis over voedselketens en -productie kon hij veel praktische vragen beantwoorden en mythes ontzenuwen.

 

Kleine stapjes, groot verschil

Doel van het seminar was om de aanwezigen te helpen bij het bewust omgaan met voedsel, en inzicht te verschaffen in de mogelijkheden en effecten. Zo wordt het eenvoudiger om zelf verantwoorde keuzes te maken. Peter Haring riep de aanwezigen tot slot op om na te denken over wat ze vanaf morgen anders gaan doen. Eén dag minder vlees per week heeft al een enorm effect. En als we die stappen samen zetten, kunnen we het verschil maken.

 

Duurzame locatie: Paradijshoeve

Het Lions Duurzaamheidssymposium werd gehouden in de vaste vergaderlocatie van Lionsclub IJsselmonde, Hofstede De Paradijshoeve in Ridderkerk. Na afloop van het programma was het nog lang gezellig druk.